Tvåsamhet, partners, tills döden, eller bara ett tag till... 

Det här med att få par att börja prata igen, att le mot varandra, att kanske t o m ha legat - det är något jag vurmar lite extra för. 

Kanske har ni gått i parterapi tidigare, kanske till familjerådgivningen. Ibland har man tur och får träffa någon bra, ganska ofta hör jag att det inte hände så mycket, att man mest fick sitta och prata. Som värst har det känts dåligt, den ena har kanske känt sig utpekad och velat avsluta.

Jag tror på att göra en skillnad - att få er ur det låsta läget, och in i en ny positiv romantisk spiral. Där ni kommer ihåg varför ni valde varandra! 

För det är svårt att få kärleken att hålla i ett långvarigt förhållande. Det ÄR utmanande, och det kräver en hel del jobb. 

Kanske har ni fått för er att det bara ska rulla på? Att det verkar funka för alla andra? Eller det spelar ingen roll vad ni gör, 'hon är ändå inte nöjd'? 

Det spelar roll, jag lovar!

-och förändringen kan komma snabbt.

Den där bonusfamiljen

Ja ni, den där, som började med så mycket kärlek. Så den skulle övervinna allt. Tills det där exet bara inte kunde sluta ställa till... Tills din partner bara inte kan få ihop en planering p.g.a allas krav, som förstör hela din semester... Tills ni upptäcker att inte bara har ni olika uppfostrans stil, ni har också helt olika barn! Kanske har ni mer än en gång gjort slut, sagt upp och gett upp, ställt ultimatum, gått tillbaka, gett efter och kämpat lite mer än vad ni nånsin trodde möjligt, och kanske generellt är rätt trötta på hela grejen?


Svårigheter med att komma iväg

Det är ofta så att den ena partnern är mer intresserad av att söka hjälp, eller kanske är mer övertygad om att det kan göra en skillnad. Det finns många olika hinder, och ofta söker man alldeles för sent, när lite hjälp hade kunnat göra så stor skillnad. 
 

Om du har svårt att få med din partner, kan det ibland vara hjälpsamt med en liknelse, att tänka att det är lite som att ta bilen på service - något vi gör innan det blir större bekymmer. För vi vill gärna undvika de stora problem och kostnader vi vet det lätt kan bli om vi inte gör det…  
Ett annat sätt är att höra från andra som också varit tveksamma, men som upptäckt att det hjälpt. 

Vad andra sagt

Det är stor skillnad mellan oss, det finns en ömhet mellan oss - vi pratar med varandra, är nyfikna på hur den andre mår. Vi är långt från där vi var innan, vi var väldigt nära skilsmässa.’ 

- Man, 43, år, gift i 9 år, 2 mindre barn 


J
ag är mycket mer öppen som person, jag kan prata med kompisar om saker som jag aldrig skulle pratat om förut. Framförallt att det inte är tabu att prata om. Att man inte är ensam om det här.' 

- Man, 52 år, tillsammans 20 år, 2 lite större barn